divendres, 1 d’abril del 2011

ACTIVITAT 7: FOTOS (individual)

L'OBSERVACIÓ TÓNICO-POSTURAL

FOTO 1:




En la fotografia es pot observa una nena amb un vestit vermell i que va sense sabates, al seu voltant hi ha una botella groga una mica més baixa que ella. La nena està dreta posant aigua a un bol a partir del tub que perd aigua. També es pot veure com es una zona apagada, amb poca higiene, on la nena no es veu molt contenta.

Es pot observar que la nena s'aguanta dreta bé, fins i tot flexionant-se una mica per agafar l'aigua.

  • El to muscular: La nena està tensa de les extremitats agafant l'aigua; té hipertonia.
  • La prensió: La nena agafa el bol amb pinça correctament, és a dir, te la prensió fina.
  • L'equilibri: La nena té un equilibri dinàmic, és a dir, dos processos reversibles ocorren al mateix temps, en aquest cas la nena està omplin el bol i la nena s'aguanta sola de peu. I també equilibri estàtic,ja que es pot observa que s'aguanta bé i en moviments.
  • La lateralitat: No la té definida encara del tot, ja que fins als 3 anys, aproximadament, no la comencen a diferenciar, i penso que encara no té tres anys.
Per aquesta raó crec que aquest infant té entre 2 anys i mig, 3.


FOTO 2:


En la fotografia es pot observar un nen a fora de casa, a un terra de pedra, que podria ser al jardí de casa seva, aguantant-se amb les cames flexionades i sense recolzar-se amb les mans al terra. El nen està fent un castell amb blocs de construcció de diferents colors. Aguantant els blocs amb la mà esquerra i amb la mà dreta col·locant els altres blocs.

Pel que es pot observa el nen sembla que s'ho està passant bé i és veu aficionat i amb ganes de construir el castell.
  • El to muscular: es pot observar com s'aguanta perfectament amb les cames flexionades i sense recolzar-se al terra, on les mans les té fent al castell, és a dir, es pot observar la flexibilitat de les cames i la tensió muscular.
  • La prensió: s'observa com agafa les peces amb el dit polze i el dit index, és a dir, agafa les peses i les col·loca a la torre amb pinça.
  • L'equilibri: pel que s'observa a la fotografia el nen ja té l'equilibri estàtic i dinàmic assolit. Ja que s'observa que s'aguanta perfectament, muntant el castell i amb les cames flexionades.
  • La lateralitat: el nen agafa les peces amb la mà dreta i aguanta el castell amb la mà esquerra, però amb la edat que té encara no té definida la lateralitat, ja que com he dit anteriorment fins als 3 anys no la comencen a diferenciar.
Per aquesta raó crec que aquest infant té entre 1 any i mig – 2 anys.


FOTO 3: 



En la fotografia es pot observar un nen assentat al terra de casa, amb el pijama de color groc, on s'aguanta sense recolzar-se al terra amb les mans.
Està mirant el conte, on amb la mà dreta assenyala el conte, on crec que deu ser la que fa servir per canviar de pàgina i l'altra la té lliure sense tocar res.
  • El to muscular: té el tronc recte, es pot observar que s'aguanta perfectament sense cap recolzament a l'esquena ni amb les mans.
  • La prensió es pot veure com el nen aguanta el llibre, senyala els dibuixos, i ell mateix passa les pàgines, però crec que la passa amb tota la mà i no amb pinça. El nen es troba en la 3a etapa, on ja es capaç d'agafar els objectes desitjats.
  • L'equilibri: s'aguanta bé amb l'esquena recta, on també ja gateja i aviat es començara a aixecar recolzant-se en algun lloc.
  • La lateralitat: Encara no té el coneixement per la lateralitat, fa servir tant una mà com l'altra. Ja que, apart, com he anomenat anteriorment fins als 3 anys no té el coneixement de la lateralitat.

Per aquesta raó crec que aquest infant té entre 9-10 mesos.





6 comentaris:

  1. Hola MOntse,veo que has hecho un texto como yo. Me parece bien, además tus textos son más cortos que los míos y explicas claramente lo que quieres decir. Yo tal vez, explico demasiadas cosas y hago los textos un poco largos. En cuanto a las edades que has puesto, creo que la mayoría del gurpo nos movemos entre estas edades, meses más arriba, meses más abajo. De todos modos, yo creo que la niña negrita, aunque no tenga exactamente 3 años como tu dices, ya tiene asumida la lateralidad a la perfección.
    Por otro lado, y si no recuerdo mal, sobre cómo pasa las páginas del cuento la niña de la tercera foto, yo también puse que utiliza toda la mano. Yo creo que esta niña no acaba de estar desarrollada del todo a nivel motor. Y por este motivo, incluso le pondría menos de 10 meses.
    En general me han gustado tus explicaciones y entre todas ya decidiremos las edades de cada uno de los niños.
    De todos modos, el formato de texto de Nuria o Bea me han gustado porque de este modo se ven muy bien cada uno de los apartados que trabajamos.

    ResponElimina
  2. Hola Montse,
    Penso que hon has argumentat bastant bé les edats que penses que tenen els inafnts de les fotos, pero crec que la nena de la primera imatge té 18 mesos, ja que cal dir que ella viu en un pais pobre i la seva situacio tan económica com el medio que l'envolta d'alguna manera "l'obliguen" a "accelerar" el seu desenvolupanment integral.
    En conclusió, penso que la edat d'aquesta nena seria molt discutible.

    ResponElimina
  3. La primera imatge podria ser jo en un principi havia pensat aquesta edat però hem dona la sensacio que du bolquers i això m'ha fet ajustar la edat a uns dos anys,en la segona foto estic molt d'acord amb tu i en la tercera també penso com tu deu tenir uns deu mesos o aixi, entre 10 i 12 aprox.

    ResponElimina
  4. MONTSE!!!!!!! COMENTAREM TOTS AL BLOC DE LA BEA OK? AIXÍ NO TENIM QUE ANAR D'UN COSTAT A L'ALTRE. DINTRE D'UN MOMENT ENCOMENÇAREM

    ResponElimina
  5. Montse, coincidim en totes les edats, crec que les teves explicacions son molt clares i precisses, l'unic dubte que tinc es sobre la nena de color pero bueno crec que totes podem acertar ja que es una mica relatiu saber-ho al 100%.
    Molt be!

    ResponElimina
  6. MOntse, m'agraden les teves explicacions estan força bé i apart molt esquematitzades. Estic d'acord amb totes les edats menys en la última foto que crec que l'infant és una mica més petit, entre 7 i 8 mesos.

    ResponElimina